У селі Любимівка Херсонської області найдорожчу спецію у світі – шафран – вирощують вже дві родини, повідомляє Суспільне Око. Першими стали місцевий бізнесмен зі Швеції Йохан Боден разом із дружиною. Шафраном вони засадили 20 соток землі. Цибулини спеції завезли до України з Голландії. Із двох тонн посадкового матеріалу прижилася достатня кількість молодих паростків для того, аби побудувати бізнес на квітах.
Другий фермер, який опанував цей вид діяльності, – Олег Демченко. Посадковий матеріал чоловік придбав у бізнесменів Боден і засадив шафраном 5 соток землі. Перший його урожай склав 250 г спеції, другий – 350 г спеції. Нині він разом із дружиною обробляє 25 соток землі і планує самостійно продавати цибулини шафрану.
На відміну від багатьох сільськогосподарських культур, шафран розквітає з першими заморозками. Він цвіте лише 10 - 15 днів. Квіти треба збирати і висушувати швидко: від цього залежить якість спеції. За приблизними підрахунками, з 25 квіток збирають 1 грам спецій.
Квіти ростуть на одному місці до восьми років, і щосезону врожай збільшується. Загалом у світі виробляють лише 300 тонн таких спецій.