Новини компаній
12:30, 21 серпня
Топ 5 українських страв зі свинини
Новини компаній
Свинина – одне з найпопулярніших видів м'яса в українській кухні. З різних частин свинини готують шинку, ковбаску, тушкують, запікають, варять, роблять тушонки. Варіантів дуже багато. До того ж свинина є доступною за ціною, і майже в кожному великому магазині чи супермаркеті можна придбати різні шматки свинини. Якщо ви не знаєте, що приготувати зі свинини на свято або хочете чогось цікавого та новенького, ми підготували для вас п'ять рецептів. Вибираючи рецепти, ми намагалися вибрати ті, які не потребують багато часу для приготування, адже краще більше часу використати на куштування і смакування, ніж на приготування.
Печеня зі свинини
Інгредієнти:
2 кг свинини (можна брати як полядвицю, так і шию або лопатку — залежить від того, чи хочете ви, щоб печеня була щільнішою чи навпаки м'якішою і і більш розсипчастою),
3 столові ложки муки,
3 столові ложки олії,
2 цибулини середнього розміру,
сіль,
3 червоних буряки середнього розміру,
250 г сметани,
200 г чорносливу,
перець чорний мелений.
Крок 1. Візьміть шматок м'яса та покладіть на паперовий рушничок, щоб м'ясо трохи підсохло. Видаліть зайву плівку та шар жиру, натріть шматок м'яса мукою та сіллю і залиште на 10-15 хвилин. Тим часом розігрійте пательню з олією до такого розміру, щоб шматок м'яса помістився на ній.
Крок 2. Обсмажте м'ясо по декілька хвилин з кожного боку, щоб утворилася приємна скоринка. Потім додайте до м'яса нарізану тонкими півкільцями цибулю, обсмажте її хвилину. Зменште вогонь до мінімуму і накрийте пательню кришкою.
Крок 3. Зваріть буряк. Для цього покладіть буряк у невелику каструлю та залийте його водою так, щоб буряк був повністю накритий водою. Коли буряк стане м'яким (перевіряйте ножем), обережно дістаньте його, дочекайтеся, поки він вистигне, та наріжте кубиками. Додайте буряк у пательню з м'ясом, а також чорнослив без кісточок. Долийте в пательню 1-2 склянки води так, щоб м'ясо було накрите водою, і тушкуйте на найменшому вогні.
Крок 4. Приготуйте сметану. Змішайте столову ложку борошна з 250 г сметани, додайте перець до смаку і добре розмішайте, щоб сметана була однорідною. Додайте сметану з борошном і спеціями в пательню, де тушкується свинина. Процес тушкування на маленькому вогні займає приблизно годину. Регулярно помішуйте страву, щоб вона не пригоріла. У результаті має вийти свинина, яка буде дуже м'якою, ніжною, червонуватого кольору та легко розділятиметься на шматки.
Чанахи
Хоча чанахи — це страва грузинської кухні, вона стала однією з улюблених і в українській кухні. Багато українців навіть вважають чанахи національною українською стравою. Звісно, українські чанахи трохи відрізняються від грузинських.
Інгредієнти
1 кг шиї чи лопатки,
1 столова ложка борошна,
700 г картоплі,
2-3 столові ложки олії,
400 г квасолі (можна брати яську білу чи червону квасолю),
2 моркви,
1 велика цибулина,
5 зубчиків часнику,
сіль,
перець,
лавровий лист,
томатний соус або свіжі помідори.
Крок 1. Замочіть квасолю в прохолодній воді на 4-5 годин (воду можна декілька разів змінити). Паралельно поріжте свинину кубиками та також замочіть її в холодній воді на годину. Тим часом наріжте дрібними кубиками цибулю, натріть моркву на дрібній тертці та приготуйте засмажку: розігрійте пательню з олією, покладіть туди цибулю і обсмажте її до золотистого кольору, потім додайте моркву, яку також обсмажте до золотистого кольору.
Крок 2. Підготовлену та нарізану картоплю покладіть на дно товстостінної каструлі чи глечика, потім покладіть туди нарізане м'ясо, додайте засмажку. Видавіть часник, додайте спеції та залийте все водою так, щоб рівень води був трохи вищий за всі інгредієнти. Готуйте на маленькому вогні або у духовці.
Крок 3. Коли страва почне кипіти і картопля з квасолею будуть майже готові, розігрійте пательню, висипте на неї борошно та обсмажуйте його на маленькому вогні, помішуючи, до світло-золотистого кольору. Потім влийте одну склянку бульйону з чанахів і додайте томатну пасту (якщо використовуєте свіжі помідори, зніміть з них шкірку, видаліть хвостики, дрібно поріжте й тушкуйте окремо). Розмішайте все до однорідності і вилийте у чанахи. Тушкуйте ще 15-20 хвилин. Якщо ви полюбляєте рідкі чанахи, додайте більше води, тоді страва буде схожа на густий суп. Якщо ж ви полюбляєте густі чанахи, води додавайте менше.
Крученики зі свинини
Дуже смачна страва, яка пасуватиме як з овочами, так і з кашами чи макаронами. Можна робити крученики з грибною начинкою, або ж ви можете поекспериментувати і зробити крученики з начинкою з домашнього сиру чи з твердого сиру.
Інгредієнти
Полядвиця або свиняча лопатка – 1 кг
Печериці або білі гриби – 300 г
Цибуля – 1 шт.
Сметана – 300 г
Курячий або овочевий бульйон – 400 мл (можна замінити томатним соусом)
Сіль, перець – до смаку
Олія – 2 ст. л.
Крок 1. Наріжте полядвицю або лопатку тонкими скибками та відбийте їх, як на відбивні. Повинні вийти великі плоскі шматки м’яса, у які ви будете загортати начинку. Коли будете відбивати м’ясо, будьте обережні, щоб не утворилися дірки.
Крок 2. Поставте на вогонь пательню, додайте дві столові ложки олії. На пательню викладіть дрібно нарізану цибулю, обсмажте її протягом хвилини, постійно помішуючи, та додайте дрібно порізані гриби. Це можуть бути печериці або білі гриби, залежно від того, що ви любите. Зменште вогонь до мінімуму та готуйте гриби з цибулею до готовності, орієнтовно 10-15 хвилин, залежно від виду грибів. Додайте сіль, перець і сметану, перемішайте та готуйте ще 3-4 хвилини.
Крок 3. На дощечку або тарілку викладіть шматок свинини, покладіть всередину гриби та скрутіть свинину в рулетик. Рулетики скріпіть зубочистками, щоб вони не розпадалися.
Крок 4. Розігрійте пательню та обсмажте рулетики до золотистої скоринки з усіх боків по 1-2 хвилини. Після цього викладіть рулетики у форму для запікання, залийте курячим бульйоном та запікайте в духовці при температурі 180°С протягом 25-30 хвилин.
Шинка
Свинина – це чудове м’ясо, щоб приготувати з нього шинку. Домашня шинка є дуже смачною та ароматною.
Інгредієнти
Полядвиця – 1,5 кг
Сіль, перець
Перець горошком
Лавровий листок
8 зубчиків часнику
Крок 1. Підготуйте свинину: відріжте зайвий жир та плівки. Після цього помістіть шматок свинини в солену воду, до якої додайте лавровий листок та перець горошком, на 4-5 годин.
Крок 2. Візьміть сіль, перець, витисніть часник (за бажанням можете додати інші спеції, наприклад, паприку), розмішайте та розмастіть по свинині. Попередньо свинину потрібно висушити на паперовому рушничку. Ретельно втирайте спеції у свинину з усіх боків. Залиште свинину в спеціях ще на 2-3 години. Щоб свинина не обвітрилася, покладіть її в миску, а миску накрийте або затягніть харчовою плівкою.
Крок 3. Візьміть натуральні бавовняні нитки та щільно обмотайте свинину, щоб вона тримала форму. Покладіть свинину у форму для запікання, накрийте фольгою та запікайте протягом двох годин при температурі 120-140°С. Коли шинка буде готова, дістаньте її та покладіть під гніт, поки м’ясо повністю не вистигне.
Свинина в меді
Смачна страва, яка готується досить швидко, здивує своєю ніжністю та приємним ароматом.
Інгредієнти
Полядвиця, шия або лопатка – 600 г
Чорнослив без кісточок – 8-10 шт.
Часник – 3 зубчики
Сіль, перець
Мед – 1 ст. л.
Крок 1. Промийте свинину, відріжте зайві плівки та жир, дайте їй висохнути. Поки свинина висихає на паперових рушничках, замочіть чорнослив у теплій воді та почистіть і дрібно поріжте часник.
Крок 2. Наріжте свинину кубиками середнього розміру. Розігрійте пательню та підсмажте кубики з усіх боків до легкої золотистої скоринки.
Крок 3. Викладіть підсмажену свинину у форму для запікання. В окремій посудині змішайте теплу воду (250 мл) з медом, щоб мед розчинився. Додайте сіль, перець, часник та чорнослив і добре розмішайте. Залийте свинину цією сумішшю та запікайте в духовці при температурі 180°С протягом 40-45 хвилин.
Смачного!
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
18:26
21 грудня
Мистецтво з історією: як українські ремесла надихають сьогодні
Новини компаній
16:00
20 грудня
13:00
20 грудня
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...